new arrivals

BEFOGADÁS-BESZOKTATÁS
általános menete egy hét alatt:   

Kedves Érdeklődő Szülő!

Sok kisgyermek és édesanya számára a leválás-elválás jelképes és valóságos időszaka egybeesik a szülő munkába állásával. A beszoktatás egyoldalú, erőltetett képzetét szeretnénk kicsit másképpen értelmezni itt, a MamaLeoban, ezért szívesebben használjuk a „befogadás” fogalmát. Arra szeretnénk törekedni, hogy mind a gyermekek mind a szülők számára megnyugtató és biztonságos legyen ez a leválási-elválási folyamat. Természetesen szeretnénk valamilyen támpontot adni a családoknak, gyermekeknek és az óvónőknek is ebben az időszakban ezért az alábbi rendszerben szeretnénk megvalósítani a gyermekek befogadását-beszoktatását közösségünkbe, így reméljük könnyen és zökkenőmentesen válik minden egyes gyermek a MamaLeo bölcsi és ovi kis tagjává.

A befogadás tervezett rendje iránymutató, de igazodik a szülő munkába állásának kezdetéhez, másrészt az anyuka jelenléte mindaddig lehetséges, ameddig a gyermek szívesen marad az bölcsődében, vagyis ott biztonságban érzi magát; egy vagy két hét alatt is végbemehet.

  • A gyermek behozhatja azokat a kedves tárgyait, amelyek megnyugtatják, s ott tarthatja addig, ameddig ennek szükségét érzi;
  • Az óvónéni reggelente minden gyermeket szeretettel fogad, mindegyik gyermekkel érezteti, hogy örül, hogy újra látja; hogy ma is jól fogják magukat érezni együtt, ma is történnek olyan érdekességek, amelyek tetszeni fognak; hogy ma is jókedvűek vagyunk, amíg itt vagyunk.
  • Az óvónő már sok-sok információval rendelkezik az újonnan érkező gyermekről, már mintegy „használati utasítást” kapott tőlük, – így tud oly módon idomulni a gyermek igényeihez, könnyebben oldja a krízishelyzetet.

Első hét:

  • H: ismerkedés a gyermekkel igény esetén otthonában vagy a csoportban (szülővel)
  • K: 1 óra aktív szülői jelenléttel a csoportszobában
  • Sz: 2 óra szülői háttérrel a csoportszobában
  • Cs: 2 óra szülő nélkül 9:00-11:00 tízórai a többi gyermekkel
  • P: 2 óra szülő nélkül, 9:00-11:00 tízórai a többi gyermekkel

Második hét: (opcionális)

  • H-P: 8:30-11:00-ig szülő nélkül, reggeli, tízórai a többi gyermekkel

Harmadik héttől egésznap/félnap

Természetesen ez egy tervezet, rugalmasan, a gyermek igényeihez
igazodva, a szülővel megbeszélve biztosítjuk a gondtalan beszokást.

….és amíg a gyerkőc a MamaLeoban ismerkedik a többiekkel, addig anyákat egy finom teával vagy kávéval kínáljuk 🙂