“Minden ember egyedi lehetőségekkel születik, és mindenkinek meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a saját egyéniségének megfelelő módon fejlődhessen, hogy aztán később kiegyensúlyozott boldog felnőtté válhasson.” – Egyszerű igazságnak hangzik, mégsem véletlenül került a Mamaleo Gyermekház honlapjának nyitóoldalára.

Csupics Niki

Kétszer éltem meg a gyerekkoromat. A második időszak az első, kevésbé sikeres, kevésbé teljes tanulságaival vált teljessé. Számba venni is nehéz, hány döntést befolyásolnak – és ezzel határoznak meg egzisztenciákat, kapcsolatokat – felnőtt korban a gyermekként megélt negatív élmények. A honlapra kitett gondolat engem erre figyelmeztet, mint a szülők elsődleges felelősségére. Mégis könnyen megfeledkezünk róla felnőttként, talán mert a következményeivel nem nekünk kell majd együtt élnünk.

A gyermekpszichológiai kiadványok száma egyre nő, sokan a könyvekből tájékozódnak, szereznek ismereteket. A kora gyerekkori fejlődés olyan komplex tudományos irodalommal rendelkezik, amelynek elsajátítása – hát még szakszerű követése – eleve kudarcra ítélt feladat a szülők számára (ezt őszintén állíthatom szülőként is). Minden kutatási eredmény, minden tudományos tény csak akkor ér valamit, ha kapunk segítséget ezek észrevétlen beépítésére a napi tevékenységekbe.

Ezzel szemben egy felnőttnek úgy kell szülőként helyt állnia, hogy az ilyen jellegű praktikus tudás teljesen el van zárva tőle. Nekem alkatomból fakadóan sikerült nagyon gyakorlatias módon viszonyulnom ehhez a témához: a mindennapi életben könnyedén megvalósítható gyermekfoglalkozásokat indítottam el a különböző korosztályok és szüleik bevonásával. Kezdetben a saját örömömre, majd mások megelégedésére is. Indítottam például egy Tapicskoló foglalkozást, amelynek tematikáját többnyire a mesék, ünnepek, évszakok határozzák meg, ahol a résztvevő szülők és gyerekek együtt fedezhetik fel a büntetlen maszatolás élményét, megismerkednek a színekkel, anyagokkal, különböző technikákkal. A Tapicskoló például konkrét válasz a gyermek egyik jellemző korai fejlődési zavarára: szobatisztaság erőltetése által kiváltott későbbi tisztaságmániára, túlzott pedantériára, zsugoriságra, azaz az elengedettségre való képtelenségre hajlamos karakter kialakulásának esélyeit csökkenthetjük általa.

A mese fontosságát, a kreativitás fejlesztését lehetetlen túlhangsúlyozni a gyermekek fejlődésében. Évek óta tartok papírszínházas programokat, amivel a mesét közelebb tudtam vinni a gyerekekhez – csak azzal hogy lehetővé teszem a bekapcsolódásukat. Bármibe fogtam, bátran kísérleteztem. Próbálkoztam angol nyelvi gyakorlatok integrálásával, zenei és mozgásos elemek beépítésével. Aztán rájöttem, amennyire lehetséges, mindent le kell egyszerűsíteni, hogy a gyerekek képesek legyenek fókuszálni. Mint ahogy evés közben olvasni vagy tévézni sem helyes, mert elvonja a figyelmet arról a dologról, aminek akkor és ott épp ideje lenne. De akkor is szerettem volna mindent átadni, ráadásul a fejemben lassan összeállt egy komplex pedagógiai program. Innen jött egy saját óvoda ötlete.

Remélem, hogy azok a szülők és gyermekek, akik már ismerik a MamaLeo karakterét, szellemiségét, ugyanezt tapasztalták a nálunk töltött idő során :)

Győrfi Éva

Minden gyermek egyéniség, már születésének első pillanatától fogva, melyet nekünk, pedagógusoknak maximálisan tiszteletben kell tartanunk. Türelemmel, szeretettel és elfogadással megtalálható az út mindenkihez. Tapasztalataim szerint, ha időt hagyunk és értő figyelemmel nyitunk feléjük, gyakran ők maguk keresik meg az utat hozzánk.
Célom az, hogy a mini ovis csoportban megteremtsük azt a biztonságos légkört, melyben mindenki szabadon bontogathatja szárnyait és felfedezheti a világot és önmagát. Ehhez rengeteg lehetőséget fogok biztosítani. A gyermek számára a leghasznosabb tevékenység a szabad játék, s a jó játék alapja a sok megszerzett élmény. Ezért gondoskodom arról, hogy a mindennapjaink élményekben gazdagok legyenek, rácsodálkozások, megfigyelések segítségével, melyekkel minden nap egy új varázslat lehet. Ezen kívül kötetlen kezdeményezésű, komplex foglalkozásaink alkalmával még több tapasztalatszerzést biztosítunk majd, az egyéni képességek figyelembevételével.
A Mama Leo, a mi kis otthonunk, mi tesszük otthonossá, sok játékkal, énekkel, zenével, rajzzal, festéssel, mesékkel, mondókákkal és még több játékkal. És úgy, ahogy egy jó „mama oroszlánhoz” illik, hozzám bárki (gyermek és felnőtt egyaránt) nyugodtan fordulhat kérdéssel, kéréssel, ötlettel, panasszal.

Szeretettel várok tehát minden kis oroszlánt a mini ovis csoportban!

Gáti Ági:

A kisgyermekek számára a legfontosabb a biztonság, a kiszámíthatóság, támogató háttér. Igyekszem sok figyelmet, gondoskodást adni, hiszen a bölcsibe járó kicsik napjaik nagy részét távol töltik szüleiktől. Örülök, hogy láthatom, hogy a babákból hogy válnak ügyes mini ovissá a hozzánk járó gyerekek :)